Jdi na obsah Jdi na menu
 


Východočeský památník celnictví

24. 9. 2018

 

Ve středu 19. září 2018 jsem se spolu s Jindřiškou Kubelkovou zúčastnila slavnostního otevření „Východočeského památníku celnictví“.  Zahájení a úvodní slovo ke stálé expozici měl Bc. Richard Sicha, ředitel muzea. Vzhledem k tomu, že se akce konala pod záštitou hejtmana Pardubického kraje JUDr. Martina Netolického, Ph.D. a generálního ředitele GŘC brig. generála Mgr. Milana Poulíčka, připojili se oba několika slovy k hlavnímu  projevu ředitele Sichy.  Potom došlo na přestřižení pásky a následně pak na prohídku celé expozice. Přítomna byla rovněž starostka Králík paní Jana Ponocná.  Otevření se zúčastnili i bývalí generální ředitelé celní správy JUDr. Miroslav Kárník, Mgr. Zdeněk Richtr a brigádní generál JUDr. Ing. Pavel Novotný, dále kolegové ze Slovenska Dana Hlaváčová, Marcel Šuštiak a Ján Ščerbík  a ředitelé spolupracujících muzeí i jiných institucí.

Památník se nachází v budově bývalé školy na Velkém náměstí v Králíkách v 1. patře. Expozice je rozmístěna do 3 místností a je opravdu na co se dívat. Vše bylo vybudováno dobrovolníky bez nároku na jakoukoliv odměnu a nehledě ani na čas, který tomu byl věnován. Myslím, že obrázek si uděláte sami z přiložených fotografií, ale zcela jistě nejlepší způsob, jak se s celou expozicí seznámit, je navštívit ji osobně, což můžu určitě doporučit.

Muzeum má vlastní stránky – www.muzeumcelnictvi.cz – tam najdete podrobnější informace o celém památníku. Expozice začíná již u starověkého Egypta a prochází dějinami až po současnost. Upozorňuje rovněž na některé významné osobnosti, jako např. Henri Rousseau, Josefa Němce (manžela Boženy Němcové), ale i Dr. Emila Martince, organizátora celní služby samostatného Československa. Na dobových fotografiích ukazuje, jaká byla celní služba v různých obdobích a jak se pašovalo. Sbírky byly zapůjčeny významnými institucemi, se kterými muzeum spolupracuje. Nachází se zde i dary od bývalých a současných celníků, kteří k obohacení sbírky rovněž přispěli. Hned na začátku expozice najdete výčet všech, kteří se na vzniku a otevření muzea podíleli, a tak se velkou měrou zasloužili o jeho zřízení.

Chtěla bych popřát muzeu a všem, kteří mají velkou zásluhu na jeho otevření, co největší návštěvnost a poděkovat za vskutku úžasný prožitek.

 

Marie Bubeníková

Předsedkyně Spolku celníků České republiky

 

Náhledy fotografií ze složky 20180919 Celní muzeum Králíky