Jdi na obsah Jdi na menu
 


Předání čestného členství p. Josefu Šejvlovi a návštěva Horní Lipky

13. 5. 2012

 Předání čestného členství p. Josefu Šejvlovi a
návštěva Horní Lipky

 

               Ve čtvrtek – 26.4.2012 – jsme ve složení Marie Bubeníková, Pavel Polák a Stanislava Kučírková, vyjeli do Králík. Účelem cesty bylo předání diplomu „Čestný člen“ panu Josefu Šejvlovi.

               Návštěva se uskutečnila v režii členů Východočeského klubu celních veteránů, kteří připravili hezký program. Nejdříve jsme se zastavili u pěchotního srubu K-S 14, kde nás ředitel, Ing. Richard M. Sícha, ve stručnosti seznámil se stavem srubu a dalšími záměry. Samotným srubem nás pak doprovázel a velmi ochotně i zodpovídal dotazy, pan Antonín Netreda. V závěru kolega Jiří Panuš nás ještě seznámil s historií finanční stráže, tak jak ji mají doposud zmapovánu. Jak sám uvedl, není tomu ještě konec, a v tom se shodoval s Ing. Sichou. Expozici chtějí dále rozšířit a věnovat se rozvoji celnictví v celé  králické hraniční oblasti. Položením věnce jsme uctili památku zavražděných příslušníků finanční stráže, kteř ve srubu mají 2 pamětní desky se všemi jejich jmény.

               Potom jsme se přesunuli na středisko CS Horní Lipka. Jedná se o historickou budovu, vystavěnou již v roce 1935 jako stanici Finanční stráže.  Prohlédli jsme si celé středisko, které je opravdu ve velmi výborném stavu a svědčí o tom, kolik práce a úsilí věnovali, ale stále věnují, naši kolegové celému objektu a jak jim záleží na tom jej i nadále provozovat. Bylo by skutečně škoda něco tak pěkného opustit, zvlášť když členové východočeského klubu mají své představy a plány, jak by mohl provoz střediska fungovat a jaké by byly finanční náklady.

               Nu a závěrem jsme se dostali k hlavnímu cíli naší cesty – k předání čestného členství. Východočeský klub celních veteránů totiž navrhl jmenovat pana Josefa Šejvla, dlouholetého ředitele celnice Králíky, čestným členem Spolku celníků ČR. Sněm Spolku celníků v březnu t.r. návrh schválil a u příležitosti jeho 75. narozenin jsme diplom slavnostně předali. Předání se rovněž zúčastnili zástupci Východočeského klubu celních veteránů v čele s jeho předsedou Bohumilem Brandejsem, dále Jiřím Panušem, Ladislavem Brůhou a ředitelem celního úřadu Ústí nad Orlicí plk. Mgr. Františkem Halásem. Nechyběl ani syn p. Šejvla – Marcel, který žije s rodinou na Slovensku a je předsedou Klubu celníků Michalovce. Nu a pak se již v příjemném prostředí vzpomínalo a vzpomínalo na roky prožité v celní správě, na společné známé apod. prostě tak, jako když se sejde parta známých, přátel a kolegů.

               S přáním zdraví a spokojenosti do dalších let jsme se rozloučili a vydali zpět na cestu do Prahy.

 

Náhledy fotografií ze složky 201205_cestne_clenstvi_sejvl