Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pietní vzpomínka

16. 4. 2016

            Na pozvání Východočeského klubu celních veteránů jsem se zúčastnila pietní vzpomínky v pěchotním srubu K-S 14 v Králíkách u příležitosti 102. narození četaře Arnošta Hrada. Akce zorganizované ve spolupráci s vedením Muzea K-S 14 se zúčastnili také zástupci Východočeských policejních veteránů, obce legionářské, vojenských veteránů, manželé Havlovi a další. Zúčastnil se také zástupce GŘC pan František Halás. Četař Arnošt Hrad byl zástupcem velitele srubu. V říjnu 1938 neuposlechl rozkazu k opuštění srubu a jako projev nesouhlasu s kapitulací se na místě zastřelil svou služební zbraní. Po úvodních projevech položili přítomní věnce a kytice k jeho bustě a uctili tak jeho památku.

            Závěrem tohoto setkání pan Josef Havel předal předsedovi Východočeského klubu panu Bohumilu Brandejsovi rukopis vlastní knihy „Poupata ožehlá nenávistí“, která pojednává o internačním táboře ve Svatobořicích. Ten pak požádal ředitele Muzea K-S 14 Richarda Sichu o uložení rukopisu  v Muzeu K-S 14.

            Po skončení pietního aktu si účastnici prohlédli expozici Finanční stráže Republiky Československé 1918 – 1938, která se rovněž nachází v objektu Muzea K-S 14. Výklad podal autor expozice pan Jiří Panuš, člen Východočeského klubu celních veteránů.

 

Marie Bubeníková

 

Náhledy fotografií ze složky Králíky duben 2016