Jdi na obsah Jdi na menu
 


otevření muzea celnictví v Bratislavě

13. 5. 2012

 


Celní muzeum - Bratislava 

            Dne 5.5.2012 jsem se zúčastnila, na pozvání „Spolku histórie colníctva a finančnej správy“, slavnostního otevření Celního muzea v Bratislavě, kde je umístěna stálá expozíce s cílem mapovat nejdůležitější historické mezníky celní a finanční správy.

             Muzeum je umístěno v historické budově, původním „mýtnom domčeku“ u Starého mostu z bratislavské strany. Akci zorganizoval Spolek historie celní a finanční správy spolu s Hlavním městem Slovenské republiky Bratislava a Finanční správou SR. Na malém prostoru se podařilo organizátorům předvést vskutku velmi zajímavou a pestrou ukázku ze života pracovníků celní správy a finanční stráže. Jak zaznělo v několika projevech, poznání historie je velmi cenné a přínosné nejen pro přítomnost, ale především pro budoucnost této profese. Jsem přesvědčena, že velkou zásluhu na zprovoznění a otevření tohoto muzea, má náš dobrý kamarád a kolega, mjr. Ing. Bc. Marcel Šustiak, který je „velkým fandou historie".

            Otevření se zúčastnila celá řada hostů veřejného a politického života. Byla zde prezidentka Finanční správy SR plk. Ing. Mária Machová, PhD., generální ředitel Celní správy ČR brigádní generál JUDr. Ing. Pavel Novotný, 1. náměstkyně primátora města Bratislava Ing. Viera Kimerlingová, poslední ředitel Celní správy Rakouska Mgr. Peter Zeller, ředitel celnice Hradec Králové plk, Mgr. Petr Kašpar, předseda Spolku historie celní a finanční správy pplk. Ing Ján Ščerbík. Dále zde byla i celá řada bývalých pracovníků celní správy ještě z dob společného státu např. JUDr.Tibor Šmitala, JUDr. Milan Jasenovec, Otylka Rodová, Ing. Hurný, PhDr. Lubomír Martinčák a další. Setkání s těmito bývalými kolegy mne velmi potěšilo, i po létech jsme si stále měli co říci a mohli si i zavzpomínat na hezké okamžiky prožité v celní správě. A že jich nebylo za ta odsloužená léta málo!

            Oficiálního otevření se zhostili Ing. Machová, Ing. Kimerlingová a JUDr. Ing. Pavel Novotný. Potom již následovala prohlídka expozice, kterou i slovem doprovázel a jednotlivé exponáty představoval předseda Ing. Ján Ščerbík, oblečen do původní uniformy finanční stráže působil velmi přesvědčivě, jak konečně dokumentují i jednotlivé fotografie. Závěrem se všichni přítomní podepsali do pamětní knihy s přáním hodně zdaru v této historické oblasti celní a finanční stráže, rovněž však i v další činnosti všech pracovníků celní správy Slovenské republiky! 

JUDr. Marie Bubeníková
předsedkyně Spolku celníků České republiky

 

 

Náhledy fotografií ze složky 201205_otevreni_muzeu_celnictvi_bratislava