Jdi na obsah Jdi na menu
 


POZVÁNÍ na akci CIHELNA 2008

13. 7. 2008
Mobilizace CIHELNA 2008 Králíky
     CIHELNA 2008 je jedenáctým ročníkem vzpomínkové akce s bohatým programem, určeným všem příznivcům vojenské historie a zájemcům o tématiku obrany státu. Každoročně představuje vrchol oslav konce 2. světové války.
     Motto letošního ročníku, připadajícího na 70. výročí všeobecné mobilizace čs. branné moci, zní: „Chtěli hájit svobodu…“. Koná se ve dnech 22. a 23. srpna 2008 v Králíkách (http://www.kraliky.cz/). Hlavní program s bojovými ukázkami proběhne v sobotu 23. srpna 2008 od 10 do 17 hodin.
     Podrobnosti najdete v dostatečném časovém předstihu na internetové adrese http://www.akcecihelna.com.
 
PŘIPRAVOVANÝ PROGRAM:
Zahájení pro veřejnost – v pátek 22.08.2008
·        Spanilá jízda historické vojenské techniky obcemi a městy kolem Králík.
·        Odpolední veřejné nácviky hlavního programu.
·        V podvečer na náměstí v Králíkách kulturní program.
Hlavní program pro veřejnost – v sobotu 23.08.2008 v době od 10:00 do 17:00 hodin na předváděcí ploše u Vojenského muzea Králíky a pěchotního srubu K – S 14 „U Cihelny“.
 
VÝBĚR Z PROGRAMU:
·        Statické ukázky historické a současné vojenské techniky z expozic muzeí a sbírek soukromých sběratelů.
·        Dynamické ukázky historické vojenské techniky a jednotek – prezentace klubů
·        Historické polní vojenské ležení.
·        Dvě bojové ukázky – „Tak to bylo…“ a „Tak to mohlo být…“ – historické bitvy v prostoru československého pevnostního pásma – časově zasazené do léta a podzimu roku 1938.
     V rámci akce budou ve dnech 22. – 24. srpna 2008 zpřístupněny všechny vojensko‑historické expozice v pevnostních objektech z let 1935–1938 na Králicku. Na dělostřeleckou tvrz Bouda bude v sobotu 19.08.2008 zřízena speciální autobusová linka Králíky – tvrz Bouda.
f
 
V čem se bude lišit CIHELNA 2008 od předchozích ročníků?
Především tím, že letos bude celá akce akcí klubů vojenské historie, historických vojenských jednotek, sběratelů zbraní a vojenské techniky, soukromých muzeí a města Králíky. Bude tedy podstatně větší prostor pro prezentaci, pro ukázky exponátů, pro předvedení činnosti různých jednotek, s různou výzbrojí a výstrojí...
Rovněž hlavní bojová ukázka, jak už napovídá název bude provedena dle nového scénáře. Půjde o dvoudílnou „hru" .
     První část (Tak to bylo) ukáže v širším měřítku boje různých složek československé branné moci s bojůvkami Sd Freikorps a „horko v pohraničí v létě roku 1938". Tam se budeme snažit o co největší historickou věrnost.
     Druhá část (Tak to mohlo být) bude ukazovat fikci – boj o čs. pevnostní pásmo tak, jak mohl probíhat někdy v říjnu 1938, kdyby nedošlo  k vynucené kapitulaci čs. branné moci. Takto pojaté ukázky dávají výbornou možnost k prezentaci různých taktických situací, z části odpovídajících skutečnosti roku 1938.
Další dynamické ukázky připomenou výcvik někdejší ČSLA – nasazena bude těžká technika ze sbírek Vojenského muzea Králíky.
Tradičně bude patřit velký prostor ukázce věnované západní frontě roku 1944 – střetnutí spojeneckých čelních jednotek s ustupujícím německým zadním vojem. Téma: Na cestě do Říše…
Součástí programu budou rovněž ukázky Integrovaného záchranného systému ČR, Vězeňské služby, Policie ČR a Celní správy.
a
„CIHELNA 2008“ bude tradičně:
  • Velkou koncentrací historické vojenské techniky, zbraní, uniforem, výstroje a veřejnosti přístupných pevnostních objektů z let 1935–1938 – bude to velká podívaná.
  • Vzpomínkovou akcí s bohatým programem, určeným všem příznivcům vojenské historie, zájemcům o tématiku obrany státu, ale i těm, kteří si chtějí v mimořádné atmosféře akce připomenout 70. výročí ukončení výstavby čs. opevnění na Králicku, mobilizace čs. branné moci a opuštění pohraničí…
Akce Cihelna je součástí česko-polského společného projektu historických rekonstrukcí. Záštitu nad tímto česko-polským projektem převzali Maršálkové Dolnoslezského a Opolského vojvodství.
Osobní záštitu nad akcí CIHELNA 2008 převzal hejtman Pardubického kraje Ing. Ivo Toman.
Aktuální informace, upřesnění, detaily a informace o případných změnách budou k dispozici rovněž na internetové adrese http://www.akcecihelna.com.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář