Jdi na obsah Jdi na menu
 


celník v tísni - rok 2009

8. 12. 2009

 

Informace od Spolku celníků o kontu „Celník v tísni“

S odstupem doby si dovolujeme podat čtenářům časopisu CLO – DOUANE informaci o existenci a čerpání konta „celník v tísni“. 
 

Nejprve snad malý exkurs do historie. Vznik konta se datuje podzimním obdobím roku 2000, kdy jsme pozvali do našeho střediska v Jílovišti maďarské kolegy postižené záplavami na řece Tise na týdenní pobyt. Jednalo se tehdy o jakousi reciprocitu, neboť maďarští kolegové pozvali do svého střediska v Hevízu řadu našich kolegů postižených ničivými povodněmi na Moravě v r. 1997.
Úhrada nákladů za pobyt maďarských kolegů byla provedena z vyhlášené sbírky a vzhledem k tomu, že sbírka vynesla víc, než činily náklady na pobyt, bylo tehdy předsednictvím Spolku celníků rozhodnuto o založení konta „Celník v tísni“, ze kterého bude přispíváno kolegům, kteří se dostanou nezaviněně do složité životní situace. Konto se postupně rozrůstalo, převáděly se sem výnosy z různých sbírek, finanční dary kolegyň a kolegů, nemalou částkou se přispívalo také z výnosů spolkových a klubových akcí.
O prozřetelnosti zřízení tohoto konta jsme se přesvědčili již v r. 2002, kdy Českou republiku postihly ničivé povodně. Na rozdíl od jiných organizací jsme byli v tomto směru již připraveni a operativně jsme mohli postiženým kolegům a kolegyním pomoci překonat první nejhorší nesnáze. K vyhlášené sbírce na konto celník v tísni se tehdy přidalo i služební vedení GŘC a PV OO. Na rozdíl od pojišťoven mohla komise složená ze zástupců předsednictva spolku celníků, GŘC a PV OO poskytnout finanční pomoc velice rychle.
Bohužel i v letošním roce postihla Českou republiku další povodňová vlna a to zejména v severních Čechách a na severní Moravě. I v tomto případě byly na základě žádostí poskytnuty finanční výpomoci v rámci stanovených pravidel. 
Konto celník v tísni však určitě nemůže suplovat pojišťovací domy či jiné instituce. Je tu od toho, aby se mohlo pohotově zareagovat a operativně pomoci, než si postižený vyřídí případnou pojistnou událost atd. Z toho důvodu je také odsouhlaseno, že maximální výše jednorázového příspěvku je 20.000,- Kč. Samozřejmě, že možnost čerpání z tohoto konta je odvislá od jeho výše. Dovolujeme si proto upozornit všechny kolegyně, kolegy či příznivce, že konto Celník v tísni je stále otevřené a je možné na něj přispívat pracovními kolektivy, jednotlivci a také i z výtěžků pořádaných akcí. Není snad nutné zdůrazňovat, že z konta jsou poskytovány dary všem potřebným bez ohledu na to, zda se jedná nebo nejedná o člena profesní stavovské organizace Spolku celníků.  Nikdo nevíme, kdy se kdo může dostat do složité životní situace a bude nucen požádat o finanční výpomoc. Pravidla poskytování finanční výpomoci vč. žádosti jsou zveřejněny na internetových stránkách Spolku celníků, stejně tak i průběžné čerpání z konta. Pro úplnost uvádíme, že letos vyhlášená  sbírka -POVODNÉ 2009 - vynesla 34.782,- Kč a vyplaceno bylo 20.000,- Kč.
Chtěli bychom tímto také poděkovat několika anonymním dárcům, od kterých dostáváme již dlouhou dobu každý měsíc finanční příspěvek (jedná se o trvalé příkazy)
Všem těm, kteří přispěli, přispějí a pravidelně přispívají, patří náš upřímný dík.
 
Číslo konta celník v tísni: 157900496/0300, v. s. 6798471103  
 
 
 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář