Jdi na obsah Jdi na menu
 


(203)Vzpomínková akce

4. 10. 2018

Východočeský klub celních veteránů zorganizoval dne 29.9.2018 vzpomínkovou akci u pomníku dozorce finanční stráže Josefa Navrátila v Bartošovicích – Vrchní Orlici.

Akce byla zahájena cca v 10,45 hod. kdy k pomníku napochodovali čestné jednotky klubu vojenské historie a celní správy ČR. Čestnou stráž u pomníku stáli kolegové v historické  uniformě finanční stráže a četnictva. Státní vlajku pak přinesla čestná jednotka Policie ČR.

Setkání zahájil předseda Východočeského klubu celních veteránů, který ve svém projevu připomenul historii regionu, tu těžkou dobu, kterou zdejší obyvatelé prožívali s nástupem fašismu a útoky na svébytnost naší země. Právě v této pohnuté době, v září roku 1938 byl Josef Navrátil při jedné ze svých pochůzek postřelen ze zálohy. V nemocnici v Rychnově nad Kněžnou pak na následky tohoto zranění zemřel.

Přítomni byli rovněž zástupci Krajského vojenského velitelství v Hradci Králové, Krajského velitelství policie ČR a zástupce Celního úřadu pro Královéhradecký kraj, kteří spolu s Bohumilem Brandejsem a starostou Bartošovic panem Kostasem Kotanidisem uctili památku položením květin a věnců. Poté následovaly čestné salvy obou čestných jednotek a byly doprovázeny trubačem Liborem Netušilem, který zatroubil československou státní hymnu.

Po ukončení této vzpomínky se přítomní odebrali do nedalekého kostela sv. Jana Nepomuckého, kde Mons. Josef Suchár, duchovní správce farnosti Neratov celebroval zádušní mši a ve svém kázání připomněl i oběti všech příslušníků SOS při obraně naší republiky. V roce 1938 to bylo 42 příslušníků finanční stráže, 42 příslušníků četnictva a více než 100 příslušníků čs. armády. Rovněž poděkoval za tyto vzpomínkové akce, ale zdůraznil i nutnost připomínat zejména dětem a vnukům historické události, kdy spousta našich předků položila svůj život, abychom mi mohli nadále žít v míru.

 

Náhledy fotografií ze složky 20180929 Památka příslušníků SOS