Jdi na obsah Jdi na menu
 


201810_sbirka_lecebna

Spolupráce Celní správy České republiky

a Léčebny zrakových vad ve Dvoře Králové nad Labem

 

Generální ředitelství cel, konkrétně odbor 33 Dohledu vzal pod patronát Léčebnu zrakových vad Dvůr Králové nad Labem, se kterou v roce 2014 sepsalo Generální ředitelství cel Memorandum o porozumění.

Léčebna zrakových vad zajišťuje komplexní péči, tj. péči léčebnou, výchovnou i pedagogickou pro děti od 3 do 15 let. Součástí léčebny je i speciální mateřská a základní škola. Kapacita léčebny je 30 lůžek. Během roku se v léčebně odléčí okolo 200 dětí v 7 turnusech v délce 6-7 týdnů. Provoz zajišťuje 20 pracovníků: 3 lékaři, vrchní sestra, 3 ortoptistky, 5 výchovných sester, 2 pomocnice, údržbář, administrativní pracovnice, 2 učitelky ZŠ a učitelka MŠ. Výhodou pobytu v léčebně je skutečnost, že dítě je v dopoledních a dle potřeby v časných odpoledních hodinách v péči zdravotnických pracovníků (lékaři, ortoptistky, zdravotní sestry) a po skončení léčebných úkonů a ortoptických cvičení nepodléhá nemocničnímu režimu. Předškolní děti tedy tráví čas mezi léčebnými cvičeními a celý další zbytek dne v mateřské školce, žáci 1. do 5. tříd mají v budově léčebny školní třídy s vyučujícími speciálními pedagogy. Všechny věkové kategorie malých pacientů mají možnost každodenních vycházek po okolí léčebny, do města, do ZOO, do divadla, kina apod. Léčebna má v areálu vlastní zahradu s bezpečným moderním hřištěm a v letních měsících také malý bazén.

V minulosti proběhli již dvě sbírky. V první sbírce, která proběhla v roce 2014, bylo vybráno 15 000 Kč. Z těchto finančních prostředků bylo pořízeno pískoviště na zahradu léčebny. Druhá sbírka proběhla v roce 2015. V této sbírce bylo vybráno 13 150 Kč. Z těchto finančních prostředků byly pořízeny lavičky na zahradu. Oba dva finanční obnosy byly předány do rukou ředitele léčebny.

Minimálně jedenkrát do roka pro děti uspořádáváme ukázku psovodů se služebními psy.

V červnu 2016 byly děti spolu s doprovodem pozváni na mezinárodní mistrovství psovodů služebních psů, které se konalo v Heřmanicích.

V červnu 2018 se konal den s IZS v Dobrušce, kam byly děti s doprovodem také pozváni. Tato akce proběhla ve spolupráci s Celním úřadem pro Královehradecký kraj.

icopdf.gif

 verze plakátu sbírky pro tisk

 

Náhledy fotografií ze složky 201810_sbirka_lecebna

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář